zondag 6 januari 2013

Transwraps of te wel zakjes machines

Verticale vorm-, vul- en sluitmachines zijn uiterst flexibele machines, waarin de meest uiteenlopende producten efficiënt en effectief verpakt, en aantrekkelijk gepresenteerd kunnen worden – van uw dagelijkse koffie tot ambachtelijke tortellini en van een keur aan verse groentes tot diepgevroren gamba’s. En natuurlijk worden ook pluggen, insecticiden, waspoeders en knikkers in zakken en zakjes verpakt.



De eerste vvvs-machines werden halverwege de vorige eeuw gebouwd. De ontwikkeling van deze machines, mogelijk gemaakt door de introductie van kunststof verpakkingsmaterialen, was een doeltreffend antwoord op de toenemende vraag naar mechanisering van alle mogelijke aspecten van een breed scala aan productieprocessen.

Duizenden
In de afgelopen decennia heeft de vvvs-machine of transwrap een dominante positie verworven. Over het aantal machines dat wereldwijd in gebruik is, kan alleen maar gespeculeerd worden. Duidelijk is wel dat er op jaarbasis honderden vvvs-machines verkocht worden. Praktijkgerichte en op een ruime ervaring gestoelde kennis van de vele mogelijkheden die de machines bieden, is bij zo’n aanschaf vanzelfsprekend zeer welkom.

Breed inzetbaar
De brede inzetbaarheid en het toenemende gebruik van vvvs-machines is eenvoudig te verklaren. Om te beginnen kunnen er met een enkele machine de meest uiteenlopende zakvormen geproduceerd worden. Dit wordt mogelijk gemaakt door een grote variëteit aan eenvoudig te vervangen onderdelen zoals vormschouders en vormpijpen. Zo zitten chips meestal in een eenvoudige, kleurig bedrukte, kussenvormige zak, terwijl breekbare koekjes in een luxe, transparante blokbodemzak worden aangeboden – en beide zakken zijn door één machine te produceren.

Lage kosten
Een tweede factor is de lage prijs van deze vorm van verpakken. De machines laten hoge verpakkingssnelheden toe, en machines die goed gekozen, afgeregeld en onderhouden zijn, kunnen lange tijd ononderbroken doorwerken.

Materiaal
Er is een enorme variëteit aan verpakkingsmaterialen die op vvvs-machines verwerkt kunnen worden: tenslotte stelt vrijwel elk product een aantal unieke eisen. Schroefjes mogen niet door de verpakking heen prikken, zoutjes moeten zo lang mogelijk knapperig blijven, en van koffie mag het aroma niet verloren gaan, om maar een paar voor de hand liggende voorbeelden te noemen. Naast enkellaags verpakkingsmaterialen wordt vooral ook veel gebruikgemaakt van laminaten, waarin elke laag een specifieke, op het te verpakken product afgestemde functie heeft.

Gasdicht
Een veelvoorkomende eis is ook dat een product gasdicht verpakt wordt, of dat het verpakken ‘onder beschermende atmosfeer’ plaatsvindt, waarbij de lucht in de verpakking plaatsmaakt voor een inert gas dat oxidatie tegengaat en de houdbaarheid verlengt.

Bedrukking
Het verpakkingsmateriaal laat zich in vrijwel elk gewenst patroon en in elke gewenste kleur of kleurencombinatie bedrukken, maar ook een onbedrukte, transparante zak die de aandacht geheel op het product vestigt, behoort natuurlijk tot de mogelijkheden. De productinformatie wordt dan vermeld op een etiket dat in de vvvs-machine op de zak geplaatst wordt.

Extra’s
Behalve etiketten kunnen vvvs-machines ook andere extra’s aan een verpakking toevoegen, variërend van technieken die het openen van de verpakking makkelijker maken tot hulpmiddelen om zakken meermaals te kunnen hersluiten.

Geen opmerkingen: